Hantera triggade traumatiska minnen

Det finns olika teorier om exakt vad det är som händer i hjärnan när det gäller minnesbearbetning vid traumatisk stress. Men gemensamt för dessa teorier är att hjärnan inte kan arbeta som vanligt under traumatisk stress. Särskilt tydligt är det om man varit utsatt för upprepade trauman över tid, då hjärnans förmåga att lagra minnen påverkas negativt.

Traumatiska minnen tycks få svårt att förankra sig och inordna sig i en kronologisk tidsordning och gör att hjärna och kropp tror att händelsen fortsätter trots att situationen är över för länge sedan. Minnen kan komma fragmentariskt av sig själv eller bli triggade av en händelse eller situation.

Triggade traumatiska minnen är det många som kämpar med efter att ha varit utsatt för övergrepp. Hur man hanterar dom är olika, men ibland kan det vara hjälpsamt med påminnelser om några tekniker.

Tillåt dig att prova närhelst på dygnet du behöver. Allt som kan bidra till att du kan må bättre är du värd!

Rör dig.

Börja röra på dig för att frigöra endorfiner och andra må-bra hormoner. Att börja plocka undan något, diska eller ta tag i något som blivit liggande, ger både kroppen möjlighet att komma ur ett ”fruset” läge, men också ger det känslan av att åstadkomma något.

Använd grundande tekniker.

Med grundande tekniker menas sätt att bli mer närvarande i kroppen, inte ”vara” så mycket i huvudet. Som att dansa, hoppa, yoga, eller sjunga. Bada eller duscha. Eller något du gjort tidigare som får dig att landa mer i kroppen.

Gå ut utomhus (mer om till exempel skogsbad och naturens läkande kraft här)

Att vara i utemiljöer, med andra dofter, ljud och känselförnimmelser ger sinnet annat att hantera. Lugnande stimuli som att vara i naturen eller på en plats som känns trygg där

Praktisera självomsorg (mer om självomsorg kan du läsa här)

Gör något som är snällt mot dig själv. Om det är svårt att komma på något, föreställ dig att du gör det för en god vän som behöver din omsorg just nu.

Låt känslorna och tankar vara (mer om mindfulness som teknik vid överväldigande tankar och känslor här)

Se om det är möjligt att se att förhålla sig till känslor och tankar som triggas av minnena som något förändras i intensitet när man inte direkt reagerar på dem. Och ibland också förändras helt. Åtminstone för stunden. 

Sök stöd

Blir känslor och tankar alltför överväldigande. Sök stöd. Att ringa till vår stödlinje eller få prata med någon i vår chatt kan kännas som ett stort stöd.

Öppettider för Rise Stödlinje hittar du här

Det finns även andra organisationer som erbjuder möjligheter till stöd. Här en samlingssajt som drivs av föreningen Storasyster. Stöd efter övergrepp

 

 

#trauma #triggers #stress #lugnande #övningar #minnen #flashbacks #flashback