Rise – Guidad kroppsscanning

Att leva med konsekvenserna av att ha utsatts sexuellt som barn innebär ofta att stora delar i livet blir påverkade. En del kan handla om kroppen och att exempelvis ha svårt att slappna av i kroppen. Eller att inte känna sig i kontakt med alla delar av kroppen.

Ett steg för att förändra den upplevelsen till det bättre kan vara att testa och öva sig på det som kallas för kroppsscanning. det handlar om att i lugn och ro få kontakt med olika delar av kroppen, där vissa delar kan kännas lättare och andra svårare. Upplevelsen kan också ofta förändras över tid.

Rise har nu tagit fram en särskild kroppsscanning som du kan lyssna på. Filen och dess innehåll är framtagen tillsammans med Saleh Vallander, författare till boken 72 meditationer: för dig som inte har tid att meditera.

Denna kroppsscanning leds av en man och du kan lyssna genom att klicka på länken till höger här på sidan.

För att du ska känna dig så trygg som möjligt när du lyssnar på filen, så kan du redan innan läsa igenom en del av vad som sägs. Kom också ihåg att du alltid kan avbryta precis när du vill. Det du gör ska kännas rätt och bra för dig:

Innehåll i kroppscanning

”Välkommen till denna meditation med fokus på att skanna av kroppens delar.
Sitt, ligg eller stå, i en bekväm position, på en plats där du känner dig trygg.

Om det känns bra kan du sluta ögonen, annars kan du ha ögonen öppna och fokusera blicken på en plats i rummet. Du kan när som helst öppna ögonen eller avsluta meditationen.

Under den här meditationen riktar du uppmärksamheten mot kroppen genom att skanna den från tårna till huvudet och sedan från huvudet till tårna.

Börja med rikta din totala uppmärksamhet mot vänsterfotens tår. Känn tårna inifrån. Känn att de är fulla av energi. Upplev bara dina tår och ingen annan kroppsdel. Om andra tankar dyker upp och tar dig iväg från uppmärksamheten på dina tår, rikta då bara tillbaka uppmärksamheten mot vänsterfotens tår.

Rikta nu din totala uppmärksamhet mot vänster fot. Känn foten inifrån. Känn att den är full av energi. Upplev bara vänster fot och ingen annan kroppsdel.

Vänster vad. Rikta din uppmärksamhet mot vänster vad. Känn vaden inifrån. Känn att den är full av energi…

Vänster lår. Rikta uppmärksamheten mot vänster lår…

(Och så fortsätter meditationen vidare genom alla kroppsdelar…genom höger ben på samma sätt, därefter buken bålen, ryggen, vänster arm, höger arm, huvudet och så vidare.)

Nu när du nu avslutar meditationen kan du ta ett par djupa andetag, känna underlaget under kroppen, titta dig omkring i rummet och sakta röra på armar och ben. Försök fokusera på att du är här och nu och fortsätt sedan med din dag.”