Bli vän med din inre kritiker

”Har du en hård och oresonlig domare inom dig?
Har du även försökt bli av med den?
Men inte lyckats?

Då är du inte ensam. Vi är många som har en ständig följeslagare i form av en inre kritiker. Som bevakar varje steg vi tar och varje ord vi säger. Som ständigt påminner om att vi inte är bra nog och inte har förtjänat varken det ena eller andra. Men, det går att förändra och förbättra relationen till vår inre kritiker. Här på Stödportalen har vi samlat flera tips.

Ett av dem är ett tips om Marie Bengtsson, familjeterapeut och coach, som har publicerat en e-bok kring just den inre kritikern. Hon beskriver boken såhär:

”Under många år brottades jag med en envis och hård inre kritiker. Jag gjorde allt för att få den att tystna eller, ännu hellre, försvinna. Men jag lyckades inte och till slut gav jag upp. Tänkte att jag fick lära mig att leva med en dov ton av missnöje. Det var bara att gilla läget.

Tills en dag då jag fick lära mig att det fanns ett annat sätt. Ett sätt som, till en början, kändes otänkbart eftersom det gick stick i stäv med allt som jag hade gjort tidigare. Du förstår… istället för att försöka bli av med min inre kritiker började jag bli vän med den. Jo, det är sant. Om så allvarliga ting skojar jag inte.

Vill du veta hur jag gjorde? Då ska du ladda ned min e-bok Bli vän med din inre kritiker där jag med hjälp av min egen historia och aktuell forskning hjälper dig förstå hur allt hänger samman.”

Du hittar boken på: https://blimeradu.se/bibliotek/. Där finner du också flera andra e-böcker som är gratis att ladda ned både i PDF och ljudfil och som bland annat handlar om självmedkänsla och gränser. Ytterligare en övning för att skriva ett brev till ”din inre kritiker” hittar du här.

 

 

Detta är ett tips om en extern resurs och Rise tar inget ansvar för innehållet. Här på Stödportalen publicerar vi material från flera skilda perspektiv i syfte att bredda kunskap, bidra till reflektion, spegla erfarenheter kring sexuella övergrepp i barndomen och dess konsekvenser samt öka förutsättningar för läkning hos den som lever med erfarenheten av sexuella övergrepp i barndomen.