5 sätt för att lugna rädsla & oro

Plötsligt känner du dig kanske överväldigad av den, eller så smyger den sig kanske på – rädslan och oron.
– Hur ska allt bli?
– Vad ska jag välja?
– Livet känns otryggt!

Det finns många fina och hjälpsamma metoder för att hjälpa oss själva att hitta ett större lugn här och nu. Det löser inte alltid problemen i sig, men kan ge oss bättre förutsättningar för att tänka klarare och fatta klokare beslut för oss. En del av dessa metoder använder vi aktivt i stödverksamheten på Rise, exempelvis på våra läger eller då känslor känns överväldigande starka i ett stödsamtal.

Här kommer en sammanställning med tips som du kanske vill prova:

1. Rör på dig
När du blir rädd bildas energi i kroppen. Hjärtat slår snabbare, du andas snabbare, börjar svettas, får svårt att andas. Kroppen förbereder sig på att fly eller slåss. Genom att skaka på kroppen, gå, springa, hoppa eller yoga kan energin få utlopp ur kroppen istället för att stanna i den. Du frigör också endorfiner som förbättrar humöret och få dig att känna dig lugnare.

2. Nynna för dig själv
Att nynna gör ofta att du inte kan tänka samtidigt. Samtidigt kan det signalerar det lugn att höra din röst inifrån. Att nynna kan också stimulera vagusnerven och lugna ditt nervsystem.

3. Håll i något
Ta någonting i handen. Exempelvis en sten, en kotte, en penna eller något annat du har i din närhet. Notera hur saken känns i din hand. Är den len, kantig, varm eller kall? Att använda dig av känseln kan hjälpa kroppen att komma tillbaka till här och nu.

4. Andas
Att andas medvetet kan ofta kännas som en prestation för den som har ett starkt stresspåslag eller som på olika sätt associerar andningen med något traumatiskt som hänt. Då kan det räcka med att bara påminna dig om att du faktiskt andas, och att det inte är viktigt hur du andas. Bara notera att du andas in och ut, samma andetag som burit dig genom hela ditt liv.

Om du vill prova mer medveten andning  så kan du prova att räkna hur många sekunder det tar för dig att andas in, och hur många det tar att andas ut. Kanske vill du prova att andas än mer medvetet? Testa då att andas in håll andan och räkna till fyra och andas ut igen. Genom att bli medveten om din andning får hjärnan någonting annat att fokusera på. Med en lugnare andning kan du också lugna ditt nervsystem.

5. Se dig omkring
Att använda dina ögon är ytterligare ett sätt som dina sinnen kan bidra till ett större lugn.
Notera 3 saker du ser runt dig just nu? Kanske en blomma? Notera hur den ser ut. En kopp med kaffe? Notera hur den ser ut?
Fortsätt så ett par gånger och hjälp på så vis hjlpa din hjärna att skifta fokus.

6. Använd tankens kraft
Utforska om det kanske går att få lite distans och perspektiv till det du nu oroar dig för. Du kan tänka dig att du sitter i en helikopter och tittar ner på det som just nu händer. Kanske är det bara en liten del av hela ditt liv och att det finns andra saker i din tillvaro nu som du inte behöver oroa dig för? Kanske är det inte hela världen om ett eller tio år att det just nu inte blir som du önskat eller tänkt dig?

 

 

#oro #ångest #sinnesträning