Vila genom att känna dig busig?

Problemet med sömn, vila och återhämtning är att det kan kännas lite busigt. Får vi verkligen slappa?

Vem är du egentligen?
Om du är en person som gärna vill leverera resultat, prestera och hela tiden vara på topp så kan det vara svårt att hitta tid till att vila. Eller rättare sagt, det kan vara svårt att tillåta sig själv att vila. För vem är du egentligen om du bara sätter dig ner och gör ingenting?

Vem är du om du inte hela tiden lär dig nya saker genom att lyssna på poddar, hänger med i nyhetsflödet eller ser på de senaste virala klippen? Vem är du om du inte hela tiden är ajour med vad som händer på jobbet och är ständigt tillgänglig för frågor, problem och ärenden?
Känn dig lite busig
Här är ett viktigt budskap till dig: du är en helt okej människa oavsett vad du gör. Även om du inte hängt med i nyheterna eller lyssnat på den senaste ljudboken så är du en helt okej människa! Men om du känner att du hela tiden måste hänga med och hela tiden aktivera dig varje sekund, då kan det vara riktigt svårt att hitta tid till att vila. Eller rättade sagt: riktigt svårt att tillåta sig själv att vila.

Prova för en gångs skull att känna dig lite busig. Prova att sätta dig ner och faktiskt göra ingenting. Prova att kolla på det där onödiga TV-programmet som du egentligen skäms lite över att du tittar på. Prova att stunta i att städa hemmet just idag. Testa att stänga av din mobil och låtsas att du är på ett viktigt möte så att ingen kan nå dig. Du kommer känna dig lite, eller väldigt, busig.

Vila är ett grundkrav i livet
Vila och återhämtning är ingenting som vi gör när vi får lite tid över. Det är ett grundkrav för att du ska överleva som människa. Du kan ha ett perfekt liv, ekonomin i balans, fina relationer och allt under kontroll. Om du sedan låter bli att sova och återhämta dig under ett par dagar så blir du ett vrak. Brist på sömn och återhämtning är helt enkelt det enklaste sättet att må riktigt dåligt på.

Därför kan du prova att känna dig lite busig. Vila, trots att du inte tror att du får. Gör det igen, och igen! Till slut kommer du känna att det faktiskt inte är så busigt. Det är faktiskt riktigt skönt och plötsligt så gör du det av naturliga orsaker. Då har du börjat komma någonvart i din återhämtning!

Gör det nu! Känn dig lite busig den kommande timmen. Släpp denna text, släpp din skärm och tillåt dig att bara slappa lite. Ja, du kommer känna dig lite busig, och då är allt precis som det ska vara!

Källa: Andreas Piirimets, specialiserad på stress och utmattning 2022-09-28 (https://www.andreaspiirimets.se)

 

Detta är ett tips om en extern resurs och Rise tar inget ansvar för innehållet. Här på Stödportalen publicerar vi material från flera skilda perspektiv i syfte att bredda kunskap, bidra till reflektion, spegla erfarenheter kring sexuella övergrepp i barndomen och dess konsekvenser samt öka förutsättningar för läkning hos den som lever med erfarenheten av sexuella övergrepp i barndomen.