Kintsugi – att laga med guld

Dina ärr är som en karta över ditt liv.

I Japan används en särskild metod för att laga keramik som gått sönder och som har särskilt värde. Ofta handlar det om ett känslomässigt värde. Traditionen har dock en mycket djupare mening än så och handlar bland annat om att ingen och ingenting kan gå sönder fullständigt…

De trasiga delarna fogas samman med ett särskilt naturbaserat lack och linjerna efter skärvorna dekoreras därefter med guld.
Det sägs att Kintsugi lär utövaren att vara tålmodig. Det sägs också att arbetet med att utföra Kintsugi kan hjälpa människan att foga samman egna trasiga delar, både fysiska och psykiska sådana.

Traditionen med att laga trasiga objekt är en förlängning av det s k Wabi-Sabi, en österländsk tradition som handlar om att finna skönhet i det som inte är perfekt.

Att laga med Kintsugi tar ofta tid. Upp till tre månader innan guldet slutligen lägga på. Precis som vår läkning ofta tar tid, och blir vackrare med tiden.

(Film från BBC Reel)

 

Detta är ett tips om en extern resurs och Rise tar inget ansvar för innehållet. Här på Stödportalen publicerar vi material från flera skilda perspektiv i syfte att bredda kunskap, bidra till reflektion, spegla erfarenheter kring sexuella övergrepp i barndomen och dess konsekvenser samt öka förutsättningar för läkning hos den som lever med erfarenheten av sexuella övergrepp i barndomen.

 

#konsekvenser #läkning #hopp #tröst #reflektion #kintsugi #ptsd #trauma #inspiration #skapa #kreativitet #utveckling #internationellt #guld