Grace utsattes sexuellt som barn – valdes till Australian of the Year 2021

Grace Tame utsattes för grooming och sexuella övergrepp som tonåring. På grund av lagen i Tasmanien hindrades hon att gå ut offentligt med sitt namn och berätta om vad som hänt, trots att förövaren dömts. Förövaren däremot kunde berätta offentligt om vad som hänt, utan att bryta mot lagen.

Efter en lång kamp från bland annat Grace Tame som under pseudonymen ”Jane Doe” var en av drivkrafterna bakom kampanjen #letherspeak har lagarna nu ändrats. Utsatta kan nu sätta ord på sina upplevelser, när förövare dömts, utan att bryta mot lagen.

Grace valdes 2021 till årets Australiensare för sin kamp och den inspiration hon varit och är. Filmen är från galan där Grace håller ett känslofyllt tal, ett tal som rör oss alla som utsatts sexuellt som barn (ABC-news Australia).

Triggervarning: Vid något tillfälle i talet beskriver Grace ett specifikt övergrepp hon utsatts för.

 

Här är länken direkt till klippet:

 

Detta är ett tips om en extern resurs och Rise tar inget ansvar för innehållet. Här på Stödportalen publicerar vi material från flera skilda perspektiv i syfte att bredda kunskap, bidra till reflektion, spegla erfarenheter kring sexuella övergrepp i barndomen och dess konsekvenser samt öka förutsättningar för läkning hos den som lever med erfarenheten av sexuella övergrepp i barndomen.