Boktips – Trädens hemliga liv

Peter Wohlleben, tysk skogsmästare och författare som skriver om ekologiska teman, berättar i sin bok Trädens hemliga liv om träd med en annorlunda infallsvinkel.Träd och djur än mer lika än vad många tror. Även träden kommunicerar med varandra. De har sitt eget sätt att tala sinsemellan. Även träden hjälper sina artfränder, de konkurrerar inte bara mekaniskt om utrymme. Ett sjukt träd kan få näring av sina grannar via hoptvinnade rötter och med hjälp av dofter kan de varna varandra om att fara är på väg. Träd kan också använda sig av elektriska signaler via ”nervceller” i rottrådarna och deras knakande ljud från rötterna får skogens fauna att reagera.

Träd har också vad man skulle kunna kalla sitt eget nervsystem. Vid en skadedjursattack på ett ställe skickas larmet vidare till alla andra delar av trädet. Träd låter sig inte stillatigande angripas. De har en arsenal med motåtgärder. De kan skicka ut giftämnen i sina blad, eller doftämnen som lockar till sig skadedjurens fiender. På samman gång kan de också skicka ut varningsgas till sina artfränder.

Samtidigt som boken redogör för trädens hemliga liv får läsaren en kunnig genomgång av trädens vanliga liv. Som läsare tas man med på en annorlunda rundtur i skogen, som gör att nästa gång man går ut i skogen gör man det med med helt nya insikter och ögon.

Kanske ska du krama ett träd idag?

Klicka på boken för att komma direkt till Adlibris där du kan beställa boken (finns även på Bokus och andra bokhandlar):

Länk till ljudbok på Bookbeat (finns även på Storytel och Nextory)

Läs mer om våra läs- och lyssnartips om Skogsbad här.