Berättelser bakom statistiken #2 – Eva

Det är viktigt att visa på att vi som utsatts sexuellt som barn är långt mer än den statistik vi representerar. Vi är människor. Med olika upplevelser, olika känslor, olika behov och olika livssituationer. Många av oss som en gång sökt stöd i Rise, har saknat just möjligheten att ta del av andras erfarenheter och det vill Rise bidra till.

Som en del i vårt fokus berättelser bakom statistiken” tipsar vi här om den självbiografiska boken ”De sa att det var mitt fel” som baseras på Eva Östebrants livshistoria. Från barndomens övergrepp, via omfattande missbruk och relationella svårigheter, till att driva eget behandlingshem. Bland mycket annat. Eva arbetar sedan många år som stödperson i Rise och syns bland annat i en av våra paneler på Rise-dagen från 2021.

Om boken:
”Redan innan Eva fyllt fem år hade farbror Gunnar förgripit sig sexuellt på henne. Grannen som verkade så snäll. Gav henne komplimanger och lät henne mata fåglarna som han hade i källaren. När Evas föräldrar fick veta vad som hänt gav de henne skulden. Senare flyttade familjen tjugo mil och hoppades att Eva skulle glömma allt. Men kroppen mindes och Eva kände djup skuld och skam under hela sin uppväxt.
Som vuxen hamnade hon i en destruktiv relation full av våld och alkohol. En dag fick hon nog. Hon ville bryta den onda cirkeln och bli en bättre mamma till sina tre söner.

De sa att det var mitt fel är en öppenhjärtig berättelse om hur Eva Östebrant insåg att allt hängde samman. De sexuella övergreppen i barndomen lade grunden till den misshandel hon senare utsattes för och det beroende hon drogs in i. Idag är hon fri och har förstått det viktigaste av allt; det var inte hennes fel. Boken innehåller både Evas personliga berättelse och handfasta tips på hur man kan upptäcka och läka efter sexuella övergrepp i barndomen.”

Boken finns att låna på flera bibliotek, bland annat i Rise bibliotek i Stockholm och den kan också beställas på www.ostebrant.se där du också kan läsa mer om Eva. Boken kan även beställas hos exempelvis Adlibris här.