Rise animerade föreläsningar – nr 4: Psykiatriska diagnoser
Att få kunskap om vanliga konsekvenser som vi kan drabbas av efter att ha utsatts sexuellt som barn kan ofta minska känslor av skam och skuld. Det är inte ”fel” på oss, utan det finns förklaringar till varför det blivit som det blivit. Varför vi mår som vi mår och varför vi ibland har det som vi har det.
Rise har därför tagit fram en serie animerade föreläsningar med faktabaserad kunskap om detta svåra ämne. Även om kunskap om det vi varit med om kan kännas svår, smärtsam och sorglig så är det ofta gott att få en ökad förståelse för oss själva och det kan också bidra till en större självmedkänsla. Vi gjorde det vi behövde för att överleva.
Många vi möter är rädda för att bli överväldigade av information kring trauma. Föreläsningarna är därför gjorda så att du ska kunna pausa vid behov och se dem i din egen takt. Vi påminner också om att Rise alltid finns med stöd i olika former, om du behöver det. Aktuella öppettider i Stödlinjen hittar du här.
I detta avsnitt nr 4: Diagnoser berättar vi mer om vanliga diagnoser som bli konsekvenser av barndomens övergrepp och de strategier vi behövt för att överleva det vi utsatts för.
Vi rekommenderar att du ser filmerna i ordning och först börjar med att se avsnitt nr 1: Introduktion till föreläsningar, för att närma dig ämnet och få mer information om hur vi lagt upp dessa föreläsningar. Såhär ser alla avsnitt ut:
- Introduktion till föreläsningar
- Automatiska traumareaktioner
- Skam och skuld
- Psykiatriska diagnoser
- Närstående
#bemötande #familj #närstående #traumakunskap #anhöriga #anhörig #skam #skuld #psykiatri #ptsd #trauma #traumareaktioner #diagnoser #vård #vården