Rise-podden #1 Ursprungsfamiljen (2017)

För många som har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen är just hemmet den plats där många barn farit illa. Det är just i hemmet som de allra flesta brott begås. Och det är just de nära relationerna, som en mamma, en pappa, en styvpappa eller någon annan närstående som förgriper sig på barn, i en miljö som ska vara trygg och skyddande.

När man sedan som vuxen till slut orkar, får modet och kan prata om det som hänt blir det konflikter med ursprungsfamiljen återigen och känslan av svek repeterar sig. Hör våra Rise-medlemmar berätta om hur det har sett ut för dem. Möt Birgitta, Sara och Anne-Sophie i ett samtal om deras livsviktiga erfarenheter. För den som utsatts för incest eller andra sexuella övergrepp i barndomen kan det vara livsavgörande att få ta del av erfarenheter och upplevelser hos andra med liknande erfarenheter.

Gång på gång visar det sig att det är en av de mest kraftfulla insatserna för att minska förlamande skam och skuld som alla utsatta känner igen sig i och som ofta varit en viktig anledning till att många år förflutit innan man berättar för första gången.

Därför har vi tagit fram Rise-podden, där 3 medlemmar modigt och öppenhjärtigt delar med sig av sina erfarenheter och upplevelser som barn och som vuxen. Rise-podden är också värdefull för dem som inte varit utsatta men som vill förstå mer om detta svåra ämne, för att kunna ge stöd och aktivt förebygga att fler barn utsätts.

Du kan lyssna både via spelaren högst upp på denna sida, eller via länkarna till höger om du till exempel vill använda en app och även spara avsnittet där.